autogreder Caterpillar

NOILE AUTOGREDERE CAT 120M2 si 12M2

Utilajele cele mai "respectate" atunci când vorbim de pregatirea unor suprafete mari de teren, precum taluzarea marginilor unei autostrazi sau pistele noi de aeroport sunt grederele. Probabil ca este un semn nu prea bun pentru piata noastra ca numarul de astfel de utilaje vândute este foarte mic în fiecare an, dar trebuie spus ca producerea unei astfel de masini reprezinta apanajul celor mai puternici producatori mondiali. Daca vom vorbi de noile modele de la producatorul american Caterpillar, si anume CAT 120M2 si 12M2, nu este deloc o întâmplare.

În primul rând, Caterpillar a reusit de ani buni sa revolutioneze ceea ce nici un alt producator nu a dezvoltat între timp: sistemul de comanda si control al lamelor de lucru. De fapt, operatorul unui greder clasic este un maestru în domeniu, deoarece îl asteapta nu mai putin de zece manete asezate de o parte si alta a volanului, fiecare cu functiile sale clare. Din acest motiv, acesti operatori sunt si greu de gasit, pregatirea lor dureaza mult timp si sunt probabil cei mai bine platiti oameni de executie de pe santier. Aceasta situatie a aparut odata cu primul greder produs în lume si a fost dramatic schimbata în bine de putini ani, de catre inginerii americani de la Caterpillar. 

Practic, comenzile complicate si manetele nenumarate au fost înlocuite de doua joystick-uri ce aduc aminte mai mult de un mouse de calculator care urmareste anatomia mâinii. Chiar daca în continuare operatorul va trebui sa fie bine pregatit si un foarte bun profesionist, saltul din punctul de vedere al controlului organelor de lucru a fost imens pentru aceste tipuri de utilaje. Caterpillar a dovedit ca nu lasa niciodata lucrurile la jumatate si a oferit viitorilor operatori de gredere un simulator de antrenament foarte bine pus la punct.  Acum, operatorul bine antrenat, va lucra mai rapid, cu un randament mai bun, deoarece nu trebuie sa aleaga mereu între manetele numeroase din fata sa, chiar si pozitia sa de lucru fiind mult mai relaxata. Dar tehnologia evolueaza, iar Caterpillar a profitat de noile motoare mult mai putin poluante lansate pe piata de curând pentru a dezvolta noi game de gredere, care aduc o multime de beneficii utilizatorilor, în primul rând un consum de combustibil redus sensibil fata de modelele anterioare. 

Noile modele 120M2 si 12M2 au, ca de obicei, si variante cu toate rotile motoare (AWD - All Whell Drive), ducând mai departe constructia traditionalelor utilaje din seria M, recunoscute în primul rând prin productivitatea lor foarte mare. Aceste modele au la dispozitie puternicele motoare CAT model C7.1 ACERT, respectiv C9.3 ACERT, cu puteri cuprinse între 189 si 243 CP. Noile modele ofera posibilitatea unei utilizari inteligente a motorului, gratie sistemului VHP Plus (Variable Horsepower Plus), acesta fiind oferit în dotarea standard pe întreaga serie 2 a gamei M. Acest sistem aloca operatorului un plus de putere, si deci si o viteza mai mare, numai atunci când este absolut necesar, în momentul în care acesta lucreaza în sarcina maxima, si anume între treptele 5 si 8 ale cutiei de viteze. Daca va gânditi de ce este disponibil numai în treptele mari de viteze, trebuie spus ca VHP Plus actioneaza si la trepte inferioare de viteze, limitând însa surplusul de cai-putere, pentru a împiedica alunecarea rotilor si deci pierderea controlului directiei deplasarii. Concluzia: o precizie mai buna la nivelul lamelor de lucru, directie precisa si un consum mai mic de combustibil.

Aceste doua noi modele nu sunt primele, ele venind sa completeze gama impresionanta de gredere de la CAT, primele vedete ale acestei noi serii, 140M2/ 140M2 AWD fiind deja lansate în productie de aproape un an de zile. Chiar de la lansarea acestora la începutul anului 2011, producatorul american a anuntat care sunt tintele sale pentru întreaga gama M: productivitate mai mare, costuri de operare scazute, confort sporit al operatorului si simplificarea activitatilor de mentenanta. Bineînteles, toate motoarele respecta noile norme de poluare Tier 4 Interim/Stage IIIB. Pentru a încheia scurta prezentare a sistemului de propulsie, de altfel un element esential în cazul acestor utilaje de forta, trebuie sa amintim si de noul catalizator Cat NOx Reduction System, proiectat special pentru a face fata noilor norme de poluare. Sistemul de regenerare a filtrului permanent reprezinta o alternativa viabila a motoarelor care utilizeaza aditivul AdBlue. Astfel, acest sistem de la Caterpillar nu necesita un aditiv precum ureea, care sa fie permanent încarcat într-un rezervor separat, curatarea sa de reziduurile rezultate în urma arderii combustibilului în motor fiind facuta automat de catre Cat Regeneration System. Practic, acest sistem porneste automat atunci când gradul de umplere al filtrului ceramic final cu reziduuri risca sa reduca eficienta filtrului.

În acest moment, un simplu semnal pe ecranul consolei centrale din fata operatorului anunta ca a început operatiunea de curatare a acestuia, prin arderea reziduurilor si deci îndepartarea lor la o temperatura foarte mare, generata pentru scurt timp în filtru.

 Dar 12M2 ofera mult mai multe satisfactii utilizatorului, constructiv suferind modificari, precum un ampatament mai lung, un motor mai puternic si adaugarea variantei all-drive AWD. Sistemul de control modern, cu doua joystick-uri a fost îmbunatatit, oferind operatorului un confort si conditii de lucru optime. Controlul asupra comenzilor este crescut, un studiu privind ergonomia locului de munca aratând faptul ca miscarile mâinilor operatorului, la nivel de încheietura, mai mici cu 80% fata de utilizarea sistemelor clasice cu leviere, reducând timpul necesar manevrelor si gradul de oboseala. Acest lucru este posibil si datorita capacitatii de reglare pe verticala a joystick-ului, astfel încât operatorul sa poata lucra fara a avea mâna suspendata în aer mult timp, fara sprijin.

Cabina seriei M este mai spatioasa decât precedentele, cu aerul conditionat inclus în dotarea standard, usi înclinate si o luneta aplecata înainte ce permite o vizibilitate totala asupra sistemelor de lucru, toate constituind subiectul unor patente exclusive CAT.

Tehnologii de ultima ora integrate pe seria M

Cat Grade Controll Cross Slope, un sistem ce ofera controlul complet asupra deplasarii utilajului si al lamelor atunci când se lucreaza în panta. La comanda, se poate instala înca din momentul fabricarii utilajului, acest sistem fiind pe deplin compatibil cu celelalte componente electronice de comanda si control, precum sistemul AccuGrade.

AccuGrade Ready Option ofera controlul centralizat si automat asupra tuturor sistemelor hardware, oferind optiunea de a instala simplu orice tip de kituri AccuGrade.

Gredere de la CAT pot utiliza de asemenea sistemul Cat Product Link, ce permite monitorizarea de la distanta a echipamentelor, cu scopul îmbunatatirii globale a sistemului de gestionare a flotelor. Evenimente neprevazute, codurile de diagnostic, precum si orele de functionare, consumul de combustibil, timpii de inactivitate si alte informatii detaliate, toate sunt transmise cu ajutorul unei aplicatii web securizate, VisionLink™. Aceasta poate transmite informatii catre utilizator, despre modul de lucru, timpii de repaus, nivelul de combustibil, samd.

 Case a început producţia mini încărcătoarelor multifuncţionale în 1969 odată cu apariţia pe piaţă a modelului 1530 Uni-Loader şi a continuat să inoveze domeniul, prin introducerea unor elemente specifice precum Ride Control sau iluminarea laterală a câmpului de lucru. Anul trecu
mai multe detalii ...
autogreder Caterpillar
La început de an, cu ocazia evenimentului PreBauma Media Dialogue, JCB a anuntat lansarea noului excavator 8085 ZTS, mai puternic, cu un consum de combustibil redus si un grad de control ridicat. Comparativ în dimensiuni cu modelul 8080 ZTS pe care îl înlocuieste, JCB 8085 ZTS oferă un randam
mai multe detalii ...
autogreder Caterpillar
Noile Excavatoare E215C de 21 t si E245C de 25 t sunt mai puternice, consuma mai putina energie si au costuri de exploatare mai scazute decat predecesorii lor. Cupele au o capacitate cuprinsa intre 0,52 si 1,31 m3. Capacitatea de combustie a motorului de 6 cilindri a excavatoarelor New Holland este imbunatatita gratie
mai multe detalii ...
autogreder Caterpillar

Sediu : 700045 Iasi, Strada Sfantul Lazar nr. 27, Kapital Invest Building -  etajul 2
Depozit :
700382 Iasi,Str. Aurel Vlaicu 88
600343 Bacau,Str. Letea 32
062202 Bucuresti, Str. Preciziei 32
2059 Chisinau, Str. Petricani 19/4

Telefon Romania:
+40 374 048 444
+40 743 122 261
Telefon Bulgaria:
английски и руски език
+35 924 915 277
office@commatech.ro